Епизод 16 от Подкаст "На раздумка" / Archive Image

Епизод 16: Ситно кремиковско хоро

В епизод 16 ви разказваме за едно силно характерно за Шоплука хоро. Става дума за  “Ситно кремиковско”. Предадено на хореографа Валентина Китова от нейната майка, родена през 1934 година. Самата Валентина обаче има спомен, че още дядо й го е играл.

Епизод 15 от подкаст "На раздумка" - Фейсбук картинка

Епизод 15: Детето глас Борис Стойнов

Когато попитахме какво кара 15-догишния Борис да прекрарва часове наред в репетиции в читалището, отговорът бе настръхващ… “Танците и фолклора просто са ми в душата и това е най-близкото нещо до сърцето ми!”. Насладете се на неговия така величествен и красив глас!

Епизод 14: Вдъхновението идва с пеенето

Среща с най-китните представителки на Женската певческа група към Народно читалище ”Христо Витков-1899″, с. Локорско – Славка Александрова и Занка Петкова. Със своята чаровна непринуденост и специфично шопско чувство за хумор ще събудят у вас искрена любов към фолклора. Чуйте ги!

Епизод 13: Ансамбъл “Локорско”

Отправяме се към Локорско. Лиляна Ячовска – секретар на читалището в селото, ни споделя историята на Танцов ансамбъл “Локорско” – една своеобразна работилничка по фолклор, в която непрестанно кипи усилен труд за опазване на местните традиции и идентичност. Чуйте какво ни разказа.

Епизод 12 от подкаст "На раздумка" - Лазарки - архив картинка

Епизод 12: Лазарки

Чуйте разказа на младите лазарки Ивайла Борисова и Моника Павлова, за да разберете трудно ли се става лазарка?! Как се предава през поколенията любовта към традицията, как се учат лазарските песни, как се шие автентична носия за празника и още… Приятно слушане! 

Епизод 11: Учете, деца, песните! - Подкаст На раздумка от Таратанци - квадрат

Епизод 11: Учете, деца, песните!

Приемствеността в Бистрица е онази тайна, която пази традициите такива, каквито са били едно време. Възрастните се грижат за това децата да се срещат с традициите възможно най-рано и да ги обикнат така, че след време сами да искат да предадат наученото на своите деца.

Епизод 10: Песните на Бистрица

Епизод 10: Песните на Бистрица

Песните на Бистрица се предават от поколение на поколение. В този епизод ще чуете как легендарната самодейна група от певици на автентичен шопски фолклор „Бистришките баби“ предават своите песни. По какво се различава слухът на съвременния човек от слуха на хората в миналото…

Епизод 9: Иди на оро у Бистрица

Епизод 9: Иди у Бистрица на оро

Какви народни хора се играят в Бистрица и как ги съхраняват и помнят… търсим отговори в настоящия епизод. Ще чуете отново Дина Колева – ръководителят на ансамбъл “Бистрица” и “Бистришките баби”, която този път разказва повече за хората, които се играят в село Бистрица.

Епизод 8: Крадената булка

Епизод 8: Крадената булка

Връщаме се назад във времето с един разказ за кражба на булка. Правнучката на героите, чиято история ще чуете, ни споделя по възможно най-чистосърдечен и умилияващ начин как нейният прадядо дава начало на рода й. На какво се е крепяла силната връзка между съпрузите едно време? Чуйте

Епизод 7: Жътва | Подкаст На раздумка

Епизод 7: Жътва

Дина Колева разказва за привилегията да работи на полето, когато жените все още пеели жътварски песни. За модерния човек може би е наказание, а не привилегия, но това, което е видяла, чула и преживяла Дина, вече го няма или се среща много рядко, затова е и толкова ценно да се помни!

Епизод 6: Растежът на София | Подкаст На раздумка

Епизод 6: Растежът на София

В този епизод Дина Колева ни запознава с трансформацията на югоизточните местности около столицата или иначе казано – старите села на София. Ще чуете какъв е бил животът в Бистрица и околностите, преди да се превърнат в квартали и как растежът на София се отразява върху фолклора.

Епизод 5: Бистришката четворка | Подкаст На раздумка от Таратанци

Епизод 5: Бистришката четворка

Вече знате добре кои са “Бистришките баби”, но дали знаете какво е “Бистишка четворка”? Звучи като Фантастичната четворка – супер герои с необикновени сили, и донякъде е подобно, но сега ще се върнем назад във времето и ще разгледаме що за четворка е Бистришката… Чуйте епизода!