Информация за доставка, начин на плащане и връщане на артикул

 

Как се доставя поръчката?

Доставката се извършва посредством нашия партньор-доставчик „Еконт Експрес“ ООД само за адреси на територията на България. Предлагаме доставка на територията на България както до адрес на получателя, така и до офис на куриерска фирма „Еконт Експрес“ ООД. При попълване на формата за поръчка Вие имате възможност да изберете една от двете опции – доставка до адрес или до офис на „Еконт Експрес“ ООД.

Каква е цената на доставката?

Цената на доставката зависи от зададения от клиента адрес и се изчислява автоматично при завършване на поръчката. При поръчка на артикули на обща стойност над 50 лв. доставката е БЕЗПЛАТНА за клиента, в случай че клиентът избере да получи пратката в офис на „Еконт Експрес“ ООД.

Какъв е срокът за доставка?

Доставката се извършва в рамките на 1-4 работни дни (считано от работния ден, следващ деня на поръчката). Въпреки старанието ни да доставим Вашата поръчка възможно най-бързо, доставката може да отнеме по-дълго време поради независещи от нас причини (напр. лоши метеорологични условия), за което ще бъдете уведомени от нас.

Какъв е начинът на плащане?

Плащането се извършва с наложен платеж при доставки на територията на България и чрез системата на PayPal при международни доставки.

Как функционира плащането с наложен платеж?

При избор на начин на плащане „Наложен платеж“ дължимата сума по стокова разписка се заплаща в брой на куриера, доставящ Вашата пратка, при получаването й.

Доставяте ли до чужбина?

Да, извършваме доставки до чужбина. Цената на доставката на международни пратки се поема изцяло от клиента. Стойността на доставката зависи от дестинацията. Свържете се с нас на телефон 0885 037 116 или чрез имейл на office@taratanci.com ще Ви дадем точна информация относно стойността на доставката. Методът на плащане при международни доставки е PayPal.

Има ли опция за преглед преди плащане?

В случай че сте избрали опция за плащане „Наложен платеж“ и имате желание да прегледате артикулите, преди да ги заплатите, моля, при попълване на формата за поръчка в поле „Бележки към поръчката“ впишете следния  текст „Избирам опция за преглед преди плащане“. Имайте предвид, че ако след прегледа преди плащане на артикулите, решите, че няма да заплатите артикулите и ще ги върнете обратно на търговеца, то стойността на транспортните разходи в двете посоки – от и до адреса на търговеца, се поема от клиента.

Опцията „Преглед преди плащане“ не е валидна за международни доставки.

Как мога да върна артикул?

Всеки артикул може да бъде върнат или заменен с нов в рамките на 14 дни след получаване на покупката. Желание за подмяна или връщане може да бъде заявено на място пред куриера, доставил поръчката или в рамките на 14 дни на 0885 037 116 или office@taratanci.com.

Условия за връщане на стоките:

  • Наличие на всички съпътстващи документи, които сте получили при доставката – касов бон или фактура.
  • Продуктите са в ненарушен търговски вид, т.е не са ползвани/носени и са в запазена оригинална опаковка.
  • Стойността на транспортните разходи на територията на България в двете посоки – от и до адреса на търговеца („Таратанци“ ООД), се поема от клиента, в случай че артикулът не подлежи на рекламация (т.е. цялостният му търговски вид отговаря напълно на характеристиките, посочени и показани в онлайн магазина на „Таратанци“ ООД).
  • Стойността на транспортните разходи на територията на България в двете посоки – от и до адреса на търговеца („Таратанци“ ООД), се поема от търговеца, в случай че артикулът подлежи на рекламация (т.е. цялостният му търговски вид е нарушен или не отговаря напълно на характеристиките, посочени и показани в онлайн магазина на „Таратанци“ ООД).
  • Стойността на транспортните разходи на територия извън България в двете посоки – от и до адреса на търговеца („Таратанци“ ООД), се поема от клиента.
  • Вие следва да изпратите артикула до „Таратанци“ ООД, на следния адрес – офис на „Еконт“ 1075 София Опълченска, ж.к. Банишора, ул. Опълченска №117, бл.54 незабавно или във всеки случай най-късно четиринадесет дни от деня, в който сте ни уведомили за оттеглянето на поръчката. Крайният срок е спазен, ако изпратите стоката в рамките на четиринадесет дни.

Други въпроси

Може ли да има промяна в цените, след като поръчката ми вече е направена?

Публикуваните в онлайн магазина цени в момента на извършване на поръчката Ви са тези, които са валидни за Вас. Последваща промяна в цените не се отразява върху вече направена от Вас поръчка по никакъв начин.

Фактура и стокова разписка

Ако желаете фактура за направената поръчка, то моля свържете се с нас, като позвъните на безплатния клиентски телефон – 0885 037 116. В пратката заедно с поръчания артикул ще получите стокова разписка на хартиен носител.

Защо трябва да се регистрирам?

Регистрацията в нашия сайт е задължително условие за извършване на поръчка.  Благодарение на нея “Таратанци“ Ви предоставя също следните предимства:

  • Използване на различен адрес за доставка и фактуриране.
  • Съкратено време при повторна поръчка, тъй като Вашите данни вече са запаметени.
  • Преглед на предишни поръчки и тяхната стойност.

Какво се случва с моите данни?

Ние се отнасяме много сериозно към поверителността на Вашите лични данни. Всички, предоставени ни от Вас данни, биват използвани изцяло в съответствие със законовите разпоредби за защита на личните данни. Ние използваме Вашите данни строго поверително.

Мога ли да променям данните си?

Можете напълно защитено да разглеждате и променяте Вашите данни (в секция „Моят профил“). От същото място имате и възможността изцяло да изтриете Вашия клиентски профил.

Забравена парола, сега какво?

Когато искате да влезете във Вашия профил или в процеса на поръчване Ви се налага да се впишете в системата, но сте забравили паролата си, моля кликнете върху бутона „Забравена парола“. В отворилия се впоследствие нов прозорец впишете имейл адреса, с който сте регистрирани в онлайн магазина на „Таратанци“. Ние ще Ви изпратим имейл с нова парола, с която можете да се впишете. За Вашата собствена сигурност Ви молим от менюто „Моят профил“ да промените зададената от нас парола с нова.

Как мога да се регистрирам за получаване на „Таратанци бюлетин“?

С активирането на услугата за получаване на бюлетина на „Таратанци“ Вие редовно ще получавате информация за наши събития, нови артикули и други новини. Просто въведете Вашия имейл адрес в полето „Получавайте новини за Таратанци“ в края на началната страницата на нашия сайт. В случай че вече разполагате с клиентски профил, можете също чрез него да активирате услугата „Таратанци бюлетин“. За да сте сигурни, че Вашият имейл не е бил въвеждан по-рано, веднага след активацията ще получите имейл с линк за потвърждение. Едва след като кликнете върху дадения линк, ние ще можем да активираме Вашата заявка за получаване на месечен бюлетин.

Как да деактивирам услугата за получаване на „Таратанци бюлетин”?

Не искате вече да получавате бюлетина на „Таратанци“? В такъв случай кликнете върху линка „Отписване от Нюзлетър“, посочен най-долу в имейла с  последния получен бюлетин, или се впишете във Вашия клиентски акаунт и деактивирайте услугата от посоченото поле.

Имате допълнителни въпроси?

Свържете се с нас на телефон 0885 037 116 или чрез имейл на office@taratanci.com